VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duur India-fonds verlaagt kosten

Beleggingsfonds Himalayan Fund gaat in de kosten snijden. Uit het jaarlijkse onderzoek van de VEB naar de kosten van beleggingsfondsen, blijkt het India-fonds één van de duurste in Nederland te zijn. Fondsvoorzitter Ian McEvatt noemde de hoge prijs tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering 'onacceptabel'. 

McEvatt beaamde dat zijn fonds in 2008 zeer duur is geweest. Om de prijs die beleggers betalen omlaag te krijgen wordt de kostenstructuur aangepakt.

Zo moet beheerder Fastnet met ingang van 1 juli dit jaar genoegen nemen met 50.000 euro per jaar, in plaats van een variabel bedrag met een minimum van 100.000 euro.

Dat heeft gevolgen voor de kosten. De Total Expense Ratio (TER), de kostprijs uitgedrukt in percentage van het belegde vermogen, was voor 2008 3,49%. Vanaf 2010 lijkt een prijs van 2% haalbaar bij een fondsvermogen van zo'n 27 miljoen dollar,

Voordelen
Hoewel de tol hoog is, biedt beleggen in het Himalayan Fund ook een aantal voordelen. Het is voor buitenlandse partijen namelijk niet eenvoudig om in India te investeren. Buitenlands aandelenbezit is bij wet beperkt en India heeft met lang niet alle landen overeenkomsten om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Doordat het Himalayan Fund sinds 1990 in India belegt, is het fonds bij uitzondering in staat zelf Indiase aandelen te bezitten. Door vestiging in Nederland profiteert het bovendien van belastingafspraken tussen beide landen.

Grote verliezen in 2008
In 2008 schoten beleggers niet veel op met hun beleggingen in het fonds. Ook de Indiase beurzen raakten als gevolg van de mondiale recessie in een vrije val. Het Himalayan Fund en haar belangrijkste benchmark, de zogenoemde Nifty Fifty (vijftig aandelen die het meeste voorkomen in de aandelenportefeuilles van grote institutionele beleggers), verloren meer dan 60 procent.

Groei
Voor 2009 is McEvatt zeer positief. Ondanks de slechte vooruitzichten van de wereldeconomie verwacht de Ier dat de Indiase economie de aankomende jaren blijft groeien, met zo'n 6 à 7 procent in 2009 en 2010, en zelfs met 9 procent daarna.

Volgens McEvatt is India interessant door de sterke interne markt, die het land, in tegenstelling tot de andere Aziatische reus, China, veel minder afhankelijk maakt van export.

Energiesector
De fondsvoorzitter gelooft sterk in de ontwikkeling van de Indiase energiesector, en heeft de belangen van het fonds in deze sector uitgebreid. Met name de verwachtingen rond de deelnemingen in Reliance Industries en Cairn India zijn hooggespannen.

Deze partijen investeren stevig in de exploitatie van nieuwe olie- en gasvondsten, ondermeer in de Golf van Bengalen. Als de productie eenmaal op peil is zal dit positieve gevolgen voor de handelsbalans van India hebben, aangezien nu nog een groot deel van de energievoorziening uit het buitenland moet worden gehaald.